Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Speksi rakentuu Aurinkobaletille

Lisätty 23.02.2018

Keskiviikkona Turkulainen humanistispeksi muutti kimpsuineen ja kampsuineen esiintymispaikalle Aurinkobaletin tiloihin. Tulevien päivien aikana viimeisimmätkin ongelmat ratkotaan ja yksityiskohdat hiotaan kuntoon, kun esityksemme rakentuu lopulliseen muotoonsa. Yksi iso asia, jota vasta esiintymispaikalle muuttaessa päästään työstämään, on tekniikkapuoli.

Raksapäivä alkoi ensimmäisten osalta jo aamuyhdeksältä, kun tekniikkatiimi ja bändi saapuivat paikalle kasaamaan omia kamojaan. Myöhemmin paikalle roudattiin lavasteet, joita alettiin kasata ja pistää paikoilleen. Tilaan ripustettiin verhoja ja pystytettiin sermejä lavan takatilan peitoksi sekä aseteltiin kulut lavalle oikeisiin kohtiin. Kun tila oli noin suurin piirtein kunnossa, ryhdyttiin näytelmän läpikahlaukseen. Läpikauhlauksessa tarkoituksena oli kiinnittää huomiota muun muassa kohtausten välisiin lavasteiden vaihtoihin, ja ylipäätään lavan asetteluun. Eilen torstaina oli sen sijaan luvassa tekninen läpäri, jossa ääni- ja valotekniikkaa testattiin ja hiottiin esityskuntoon. Viime päivät ovat varmasti olleet monelle speksaajalle raskaita, mutta lopputulos palkitsee!

Tekniikkatiimi pääsee ensi kertaa hommiin vasta nyt, kun speksi on esiintymispaikalla. Kun muiden tiimien työt jakautuvat tasaisesti usean kuukauden ajalle, tekniikkatiimi työskentelee aktiivisesti vain reilun viikon ajan.  Aiemmin tiimi on pystynyt vain suurpiirteisesti hahmottelemaan, mitä tullaan tekemään. Etukäteen on kartoitettu, millaiset puitteet ja välineet Aurinkobaletilla on, sekä mitä speksin täytyy hankkia omasta takaa. Vasta nyt alkaa kuitenkin se todellinen työurakka, kun päästään kokeilemaan, mikä kaikki on toteutettavissa ja miltä se tulee näyttämään.

Tekniikkatiimin äänimies Teemulla on ääni- ja valohommista kokemusta muun muassa Night Club Marilynin leivissä. ”Me ollaan saatu suunnitella juttuja aika itsenäisesti. Mulla oli käsis pari päivää ideoinnin tukena, mutta sitten heivasin sen. Ideoita on tullut enemmänkin läpimenojen pohjalta ja ajatuksia tiimin jäsenten kesken on vaihdettu pääosin sähköisesti”, Teemu kertoo. ”Raksapäivänä ollaan lähinnä kannettu kamoja ja kytketty kaapeleita paikoilleen. Sitten on taas irroteltu niitä, ja laitettu uudestaan”, naureskelee Teemu.

Esitysten valopuolta tekniikkatiimi on suunnitellut yhdessä tuumin, mutta tiimin Anna on se taituri, joka ajaa valoja näytöksissä. ”Minulla ei ole mitään aiempaa kokemusta tästä hommasta. Halusin lähteä kuitenkin mukaan, koska halusin oppia jotain tällaista hyödyllistä”, Anna kertoo. Tekniikkatiimi työskentelee melko tiukalla aikataululla. Eilen keskiviikkona päästiin ensi kertaa räpeltelemään esimerkiksi valojen kanssa, mutta niin kuin sanottua, todellinen tekninen läpimeno tehtiin vasta eilen torstaina, viisi päivää ennen ensi-iltaa. ”Ei silti jännitä, vaan on odottava olo. Uskon, että kaikki hoituu. Me halutaan jo päästä näkemään, mitä tästä tulee”, sanoo Anna.

Teemu ja Anna lisäävät vielä loppuun, että speksin tekniikkatiimiin kannattaa hakea mukaan, jos vähänkään kiinnostaa. ”Tässä kerkiää rauhassa opetella, kaikki auttavat toisiaan eikä synny stressiä tai tarvitse olla paniikissa”, kuvailevat Teemu ja Anna.

 

Teksti: Kaisu Kälviäinen

Kuvat: Katarina Karjalainen