Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Häärääjät kulissien takana

Lisätty 08.02.2018

Speksimme ei olisi mitään ilman TAUTIlaisia eli taustatiimiläisiä. Lavastajat, puvustajat ja maskeeraajat luovat speksimiljööstämme silmää hivelevän ja tekevät tarinastamme uskottavan. Heidän ansiostaan mielikuvituksettominkin katsoja tempaistaan mukaan toisenlaiseen todellisuuteen, tulevaisuuden Turkuun eli Durguun. 

Lavastaja Jenni haki speksiin mielessänsä kaverien hankkiminen, ja päätyi lavastamaan, koska käsillä tekeminen on kivaa. Jenni kertoo, että lavastajilla riittää vielä hommaa ennen näytöksiä, mutta pääpiirteittäin ollaan hyvällä mallilla. ”Joitakin isompia tavaroita on hankkimatta ja selvittämättä, miten ne toimivat. Meillä on paljon kaikenlaista tavaraa, mutta mieluummin karsii myöhemmin, kuin että olisi liian vähän materiaalia”, kertoo Jenni. Lavastajat säilyttävät kaiken tavaran vielä tässä vaiheessa omissa kodeissaan, joten pienimmissä yksiöissä saattaa olla hieman ahdas tunnelma. Myös lavasteiden kyydityksissä paikasta a paikkaan b on aina oma sumplimisensa. Onneksi tehokas markkinointi- ja viestintätiimi kartoittaa parhaillaan, mistä speksille saataisiin pakettiauto käyttöön lavastajien urakkaa helpottamaan.

 

 

Puvustustiimin Maija lähti speksiin, koska halusi olla opiskelujen ohella jossakin luovassa projektissa mukana sekä tutustua uusiin ihmisiin. ”Enää on oikeastaan vain sovitushommia tiedossa. Tanssijoilta saattaa tulla vielä jotain pyyntöjä”, tiivistää Maija puvustajien tämänhetkisen tilanteen. ”Yllättävän vähällä ompelulla on selvitty. Turun Kaupunginteatteri tyhjensi syksyllä varastojaan ja saatiin sieltä vaatteita, joista tuli paljon idiksiä asuja varten. Sieltä tuli paljon erikoista kamaa. Muu materiaali on omasta takaa, varsinkin puvustaja Emilian cosplay-harrastuksen kautta”, Maija kertoo. Puvustajat ovat saaneet vapaat kädet ideoidessaan proggiksen visuaalista ilmettä käsikirjoituksen pohjalta. ”Ohjaaja on kuitenkin antanut kommentteja ideoihimme ja näyttelijät ovat kertoneet omia ideoitaan”, Maija täsmentää.

Maskeeraaja Elina on harrastanut maskeerausta 15-vuotiaasta saakka. Elina tarkkaili viime vuonna speksimme menoa sivusta ja totesi, että hauskalta näyttää. ”Se oli ensimmäinen speksi, jonka olen nähnyt. Se näytti hyvältä ja hauskalta ja siltä, että itsellä olisi jotain tarjottavaa proggikselle. Omaa spesiaalialaani on tehdä älyttömän näköisiä örkkejä, kun muut tekevät kauniita hahmoja”, Elina naureskelee. Elina kertoo, että tässä vaiheessa kaikille hahmoille on jo olemassa suunnitellut maskit, ja viimeisetkin niistä testattiin promokuvauksissa, jotka toimivat samalla ikään kuin maskeeraustiimin kenraaliharjoituksina. ”Maskit saattavat silti vielä vähän elää. Teoria on olemassa, mutta nyt testataan käytäntöä”, kertoo Elina.

 

 

Ohjaaja on antanut myös maskeeraajien työskennellä ja ideoida itsenäisesti. Ideoita maskeihin on saatu tiimin kanssa yhdessä jutustelemalla ja Pinterestiä selailemalla. ”Näyttelijöiltä on kysytty mielipiteitä. Heillä on paras näkemys omista hahmoistaan ja siitä, millaisia tyyppejä ne ovat”, Elina selittää. Tähän saakka maskeeraustiimi on pärjännyt ennestään omistamillaan materiaaleilla, mutta budjetti saadaan silti helposti kulumaan. ”Aina mahdollisuuksien mukaan valitaan halvin vaihtoehto. Esimerkiksi vehnäjauhoista saa tehtyä lateksitahnaa ja proteeseja. Yksihahmoista saa juuri sellaiset naamaansa”, paljastaa Elina.

Muutama viikko sitten visuaalinen tiimi piti yhdessä viikonlopputyöpajan, jossa väsättiin muun muassa kasapäin kypäriä. Taidettiin siellä jäkälääkin kyhätä, hmm… Pianpa näette!

 

Teksti: Kaisu Kälviäinen

Kuvat: Katarina Karjalainen & Elina Keskitalo